Zaregistrovali jste, že někteří výrobci potravin pro děti vůbec nedbají zásad zdravé výživy a dokonce se nezdráhají své produkty veřejně propagovat televizní reklamou? Týká se to například přidaného rafinovaného cukru, různých konzervantů a barviv a bílé vymleté obilné mouky. Významně se tím ztrácí na výživové hodnotě a přispívá se tím k rozvoji civilizačních chorob. Toto se bohužel týká i ovocných a zeleninových šťáv, kompotů, marmelád a zmrzlin. Chcete-li svým dětem poskytnout to nejlepší z ovoce a zeleniny, dopřejte jim vždy pouze čerstvé plody, případně sušené, nejlépe mrazem, anebo pasírované kousky a šťávy upravené pouze pasterizací. Proces pasterizace sice částečně degraduje některé vitamíny, ale v takto ošetřených výrobcích nejsou konzervační činidla ani žádný přídavek cukru.
Pasterizované stoprocentní koncentrované šťávy by si zasloužily více reklamy a tyto nápoje by také měly vytlačit mnohé konkurenty z nápojových automatů ve školách, kde objevíte dokonce nápoje s kofeinem, a samozřejmě i slazené cukrem a sycené oxidem uhličitým.
Důležité je také vědět, jak se ovoce a zelenina zpracovávají, než k nám na trh doputují. V průběhu sklizně se pečlivě třídí, některé plody míří přímo na trh v čerstvé podobě a ostatní se drtí a dále zpracovávají do polotekuté a tekuté podoby. Využívají se k tomu speciální IBC kontejnery. Jsou to skládací plastové boxy s vnitřní jednorázovou plastovou fólií (vložkou) o obrovském objemu tisíce litrů. Nosnost každého kontejneru je však mnohem vyšší, můžete je totiž vyskládat na sebe až do pětipatrového komínu. Kontejnery IBC se pokládají na plastové palety o stejné nosnosti, tedy zhruba pěti tun, a takto putují zpracované polotovary k dalšímu třídění a stáčení do kartonových krabic či plastových nebo skleněných nádob. Díky snadnému čištění kontejnerů a vyměnitelným vložkám se docílí vynikající jakosti přepravovaných produktů.